piątek, 24 lipca 2015

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z sosem to dobry sposób na szybki i pożywny obiad, który posmakuje całej rodzinie. Do jego przygotowania nie potrzebujemy dużo czasu, a produkty – zazwyczaj mamy w lodówce. Dzisiaj polecam makaron z tuńczykiem w kremowym sosie śmietanowym.

Składniki: - 1 opakowanie makarony typu spaghetti - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - 1 średniej wielkości cebula - 250 gram śmietany (18%) - 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) - bazylia i oregano (suszone) - ½ szklanki czarnych oliwek - sól i pieprz do smaku - oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni z oliwą aż do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tuńczyka, a następnie wlewamy śmietanę. Gotujemy do zgęstnienia (około 5 minut). Na koniec dorzucamy oliwki i zioła, przyprawiamy solą i pieprzem zgodnie z upodobaniami. Makaron należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (musi być al dente!). Tak przygotowany makaron połączyć z sosem. Aby makaron z tuńczykiem był bardziej wyrazisty w smaku można dodać odpowiednio – więcej oliwek, lub tuńczyka dodać pod koniec gotowania sosu, aby jego smak był bardziej wyczuwalny. Potrawę można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań domowników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz