piątek, 24 lipca 2015

Pierś z kurczaka – niebanalny przepis


Pierś z kurczaka to delikatne, lekkostrawne i pożywne mięso. Nic dziwnego, że smakuje wszystkim, także dzieciom. Warto przyrządzić pierś z kurczaka w takiej wersji – niebanalnej i wykwintnej.

Składniki: pierś z kurczaka, słoiczek oliwek bez pestek, pomarańcza, przyprawa ziołowa do kurczaka, sok z cytryny, miód, musztarda, olej, świeże zioła – szałwia, estragon i bazylia – na marynatę szklanka ryżu, przyprawa curry, sól, pieprz.


Przygotowanie: Pierś z kurczaka przecinamy na dwie części. Lekko rozklepujemy. Przygotowujemy marynatę – mieszamy w miseczce sok z cytryny z musztardą i miodem, solimy i pieprzymy, dodajemy posiekane zioła. Powoli dolewamy olej – tak, by całość idealnie się połączyła, by powstała gładka emulsja. Nacieramy marynatą kurczaka. Przygotowujemy nadzienie – kroimy oliwki na połówki. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Na kawałkach kurczaka układamy kawałek pomarańczy i dwie połówki oliwek. Składamy na pół i łączymy wykałaczką. Porcje układamy w naczyniu do zapiekania – pieczemy ok. godziny. Podajemy z ryżem ugotowanym z curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz