piątek, 31 lipca 2015

Pierś z kurczaka – wykwintny przepis


Pierś z kurczaka to na tyle delikatne i neutralne w smaku mięso, że można je przyrządzać na różne sposoby. Oto nietypowa propozycja – tak podana pierś z kurczaka zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających!

Składniki: dwie piersi z kurczaka, 2 banany, pomarańcza, awokado, kawałek świeżego imbiru, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, cynamon, ostra musztarda, miód.


Przygotowanie: pierś z kurczaka nacinamy, by zrobić miejsce dla nadzienia. Przygotowujemy nadzienie – banany kroimy w kostkę, podobnie jak awokado. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Obieramy pomarańczę, pozbawimy białych błonek, filetujemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód. Podsmażamy na nim starty na tarce imbir, dodajemy pozostałe przyprawy – curry, gałkę muszkatołową i cynamon. Dodajemy owoce i energicznie mieszamy, by obtoczyły się w glazurze – nie mogą się rozpaść. Zdejmujemy je z ognia. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy, smarujemy musztardą. Wkładamy do kieszonek nadzienie i spinamy wykałaczkami. Pieczemy w naczyniu do zapiekania, aż mięso się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz