piątek, 7 sierpnia 2015

Domowe pierogi ze szpinakiem


Przygotować dobre pierogi ze szpinakiem to nie lada wyzwanie! Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na idealne ciasto i pyszny farsz.

Składniki na ciasto: - 400 gram mąki - 250 mililitrów wrzącej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 250 gram mrożonego szpinaku - 250 gram białego sera - 1 ząbek czosnku - odrobina masła - sól i pieprz do smaku


Przygotowanie ciasta: mąkę usypać na kształt kopczyka. Na jego szczycie zrobić wgłębienie, do którego wlewamy wrzątek i mieszamy (za pomocą noża, ostrożnie żeby się nie poparzyć!), następnie wbijamy do ciasta jajko i wyrabiamy dokładnie dłońmi. Ciasto powinno być delikatne i lekko kleiste. Przygotowanie farszu: czosnek zeszklić na maśle, dodać mrożony szpinak i podsmażać do całkowitego odparowania wody. Na koniec dodać zmielony ser, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, wycinamy krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy farsz, sklejamy bardzo dokładnie za pomocą widelca. Pierogi ze szpinakiem gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz