piątek, 28 sierpnia 2015

Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami z gałką muszkatołową


Składniki: · Makaron rurki · 2 filety z kurczaka · Pieczarki, około 1/3 kilograma · Cebula czerwona, 2-3 duże · Łyżka masła, 1-2 łyżki oliwy lub oleju · Sól, pieprz, gałka muszkatołowa · Śmietana 18%, kilka łyżek


Wykonanie: Cebulę i pieczarki należy obrać i pokroić. Pieczarki wedle uznania, cebulę najlepiej w półkrążki. Osobno na maśle podsmażyć pieczarki i na oliwie zeszklić cebulę. Następnie całość połączyć i dodać rozdrobniony szpinak. Całość odstawić. Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć lekko i poddusić by mięso było miękkie. Dodać do wcześniej odłożonego szpinaku z pieczarkami i cebulą. Całość doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową – ona jest najważniejsza! Na koniec dodać odrobinę śmietany, przegotować i połączyć z makaronem – kurczak ze szpinakiem jest gotowy! Uwaga! Ten sam farsz można wykorzystać do zapiekanek albo do dań z ciasta francuskiego. W każdej postaci danie się sprawdzi, to wypróbowany przepis, można nawet zmieniać proporcje poszczególnych składników – danie będzie równie pyszne. Kurczak ze szpinakiem na pewno Ci zasmakuje!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz