piątek, 21 sierpnia 2015

Makaron z tuńczykiem i pomidorami


Dzisiaj przedstawiam przepis na sycylijskie danie – spaghetti al tonno. Jest to potrawa bardziej znana w Polsce pod nazwą: makaron z tuńczykiem i pomidorami i cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli makaronu. Jak go przygotować?

Potrzebujemy: - 170 gram makaronu typu spaghetti - 1 puszka tuńczyka w oliwie (opcjonalnie może to być tuńczyk w sosie własnym, ale wtedy trzeba dodać więcej oliwy) - 4 łyżki oliwy extra vergine - ½ cebuli średniej wielkości - 2 łyżki kaparów - 300 gram pomidorów (posiekanych bez skórki, wraz z sosem pomidorowym) - oregano i tymianek (koniecznie świeże!) - sól i pieprz do smaku - odrobina cukru do smaku


Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać kapary i pokrojone pomidory razem z sosem. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, a następnie gotować aż do zgęstnienia sosu (około 7 minut). Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – musi być al dente! Na sam koniec do sosu dodajemy tuńczyka i świeże zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie potrawę można przysypać startym serem (typu parmezan), ale nie jest to konieczne. Tak przygotowany makaron z tuńczykiem z pewnością zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych makaroniarzy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz