piątek, 14 sierpnia 2015

Pierogi ze szpinakiem i fetą


Jako dziecko nie lubiłam szpinaku, ale pokochałam pierogi ze szpinakiem! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na ten rarytas.

Do ciasta potrzebujemy: - 300 gram mąki pszennej - 120 mililitrów ciepłej wody - 1 jajko Do farszu potrzebujemy: - 500 gram świeżego szpinaku - 200 gram sera feta - 1 cebulę (średniej wielkości) - 1 ząbek czosnku


Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy mikserem, a następnie wyrabiamy ręcznie na jednolitą, gładką masę. Cebulę siekamy bardzo drobno wraz z czosnkiem, podsmażamy na maśle aż do zyskania efektu zeszklenia. Dodajemy szpinak i pokruszony ser feta i dusimy, przyprawiając obficie pieprzem (uwaga z solą – feta już sama w sobie jest bardzo słona!) – pozwalamy odparować wodzie, która wydobędzie się ze szpinaku. Ciasto bardzo dokładnie rozwałkowujemy (grubość około 3 milimetrów), wycinamy szklanką koła, na które nakładamy farsz, pierogi zaklejamy. Tak przygotowane pierogi ze szpinakiem gotujemy w posolonym wrzątku około 3 minut i podajemy z bułką tartą, podsmażoną na maśle lub z kwaśną śmietaną. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz