piątek, 11 września 2015

Karkówka pieczona w ziołach


Składniki: · 2 kg mięsa · 4 ząbki czosnku · 1 łyżka ziół prowansalskich · 1 łyżka soli · ½ łyżki mielonego pieprzu czarnego · 3 liście laurowe · 2 ziarenka ziela angielskiego · 4 łyżki oliwy

Wykonanie: · Na początek należy przygotować marynatę. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę do czosnku. Łączymy ze sobą oliwę, sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie, liście laurowe i ziele angielskie. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać marynatę. · Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. · Następnie nacieramy całe mięso przygotowaną marynatą. Zużywamy do tego celu około połowy przygotowanej mikstury. · Przygotowane mięso zawijamy szczelnie w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce. Najlepiej, aby pozostało tam 1 – 2 dni. · Po upływnie czasu marynowania wyciągamy mięso z lodówki. · Ponownie nacieramy marynatą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. · Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez pół godziny. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy godzinę i przewracamy mięsa na drugą stronę. Pieczemy kolejną godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz