piątek, 4 września 2015

Kurczak ze szpinakiem w sosie pieczarkowym


Składniki: · 2 filety z kurczaka · Szpinak, ½ kilograma · Pieczarki, ½ kilograma · Makaron, najlepiej wstążki · Cebula, 2 sztuki · Masło, 3 łyżki · Śmietana 18% - 200 gram · 5 łyżek mąki · Sól i pieprz · Woda, ½ litra

Wykonanie: Kurczak ze szpinakiem będzie smaczny, gdy zadbamy o odpowiednie przygotowanie makaronu. Koniecznie powinien być al dente. Mięso należy pokroić w drobną kosteczkę lub paski. Pieczarki, czosnek oraz cebulę należy pokroić, średnio drobno. Zacznij od podsmażenia części cebuli z czosnkiem na oliwie (cebula ma się lekko zeszklić) i dodaj do tego mięso z kurczaka. Podsmaż, a następnie podduś dodając odrobinę wody. By wykonać sos rozpuść na patelni masło i podsmaż na nim pieczarki z cebulą przez kilka minut. Następnie przełóż do garnka i podgotuj z wodą (wodę dodaj przegotowaną, wrzącą) około 20 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodaj śmietanę i rozmieszaj (masa musi być jednolita). Dodaj to do pieczarek z cebulą i chwilę pogotuj. Kończąc wykonanie sosu dodaj do niego szpinak. Przygotowany sos połącz z kurczakiem, przypraw, na koniec dodaj makaron i na koniec całość podgotuj. Kurczak ze szpinakiem w sosie pieczarkowym już gotowy! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz