środa, 1 czerwca 2016

Naleśniki po meksykańsku z pieca

Naleśniki po meksykańsku występują w najróżniejszych konfiguracjach. Jednym ze sposobów na ich podanie jest zapieczenie po usmażeniu.


Do przygotowania tego dania potrzebować będziemy 6 naleśników, 1 czerwonej cebuli, 1 zielonej papryki, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 marynowanej puszki chili, 20 zielonych oliwek, 3 ząbków czosnku, 250 g pieczarek, 250 mililitrów przecieru pomidorowego, 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczek startego sera żółtego, 1 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżki oliwy i odrobiny soli do smaku.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po kilku minutach czosnek oraz papryczkę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy paprykę, pieczarki oraz oliwki, odrobinę solimy i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i kolendrę. Po następnych 5 minutach dodajemy fasolę. Na sam koniec wsypujemy starty ser. Farsz rozkładamy na środku każdego naleśnika, boki zwijamy do środka, układamy ciasto w formie do pieczenia, posypujemy serem i zapiekamy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz