środa, 19 października 2016

Olej nie tylko tradycyjny


Badania pokazują, że Polacy wciąż jeszcze najczęściej używają tradycyjnego oleju, zwłaszcza rzepakowego - do smażenia, pieczenia, sałatek.
Tymczasem na rynku jest ogromna ilość różnego rodzaju olejów, które zapewniają ważne dla zdrowia, wartościowe składniki, a przy tym są lżej strawne, nie mówiąc już o tym, że nadają daniom zupełnie inny smak niż ten znany do tej pory.
Najbardziej polecana jest oczywiście oliwa z oliwek, ale nie wszyscy mogą sobie na nią pozwolić, ponieważ ta najlepszej jakości nie jest tania. Poza tym nie każdy lubi specyficzny smak tego produktu. Można za to wybierać spośród wielu różnych olejów. Na przykład olej lniany, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, świetnie nadaje się do sałatek. Olej słonecznikowy idealny jest do smażenia (i również do sałatek), kokosowy zaś wyśmienicie podkreśli smak słodkich potraw, takich jak pączki, naleśniki i omlety.
Wszystkie te oleje z łatwością można dostać w sklepach w korzystnych cenach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz