Makaron z sosem to dobry sposób na szybki i pożywny obiad, który posmakuje całej rodzinie. Do jego przygotowania nie potrzebujemy dużo czasu, a produkty – zazwyczaj mamy w lodówce. Dzisiaj polecam makaron z tuńczykiem w kremowym sosie śmietanowym.
Składniki:
- 1 opakowanie makarony typu spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 średniej wielkości cebula
- 250 gram śmietany (18%)
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- bazylia i oregano (suszone)
- ½ szklanki czarnych oliwek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni z oliwą aż do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tuńczyka, a następnie wlewamy śmietanę. Gotujemy do zgęstnienia (około 5 minut). Na koniec dorzucamy oliwki i zioła, przyprawiamy solą i pieprzem zgodnie z upodobaniami.
Makaron należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (musi być al dente!). Tak przygotowany makaron połączyć z sosem.
Aby makaron z tuńczykiem był bardziej wyrazisty w smaku można dodać odpowiednio – więcej oliwek, lub tuńczyka dodać pod koniec gotowania sosu, aby jego smak był bardziej wyczuwalny. Potrawę można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań domowników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz