Sum jest rybą, którą coraz częściej możemy spotkać na polskich stołach (w tym również na stole wigilijnym obok tradycyjnego karpia i śledzia w oleju). Jest to ryba z gatunku słodkowodnych – występuje w Morzu Bałtyckim, Kaspijskim i Czarnym.
W Internecie - na blogach kulinarnych możemy znaleźć szereg interesujących i naprawdę dobrych przepisów z sumem „w roli głównej”. Ryba ta daje bardzo wiele „smakowych” możliwości. Można przyrządzić ją na słodko oraz pikantnie. Jest smak usatysfakcjonuje każdego miłośnika potraw z ryb.
Bardzo smaczny jest między innymi pieczony sum, sum w miodzie, sum w migdałach, sum z pieczoną gruszką, sum z wieprzowiną i bambusem. Sympatycy bardziej konkretnych, pikantniejszych dań z pewnością wybiorą suma na ostro - z zestawem przypraw i ziół. Ich kubki smakowe na pewno zaspokoi również sum po bułgarsku – z ostrą, czerwoną papryką.
Warto szukać nowych przepisów – Internet pełen jest niezwykłych inspiracji. Przygotowanie smacznej ryby dla siebie i swoich bliskich może dać naprawdę mnóstwo radości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz