czwartek, 22 grudnia 2016

Barszcz czerwony – prosty przepis



Dobry i prosty przepis na barszcz czerwony to wyzwanie dla wszystkich, którzy jeszcze nie mają swojego ulubionego. W internecie można trafić na bardzo różne. Nie wszystkie jednak są rzeczywiście dobre.


Do przygotowania jednego z nich, potrzebne są następujące składniki: 3 buraki, pęczek włoszczyzny, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 2 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz.
Warzywa, z których trzeba zrobić bulion, należy umyć i obrać, a później wrzucić do garnka z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, czosnku i majeranku. Do powstałej mieszanki trzeba dodać obrane, a później pokrojone na połówki buraki. Wszystko to należy gotować przez około 2 godziny. Po upływie danego czasu, barszcz przyprawić do smaku przy użyciu soli, pieprzu i soku z cytryny. W ten sposób należy jeszcze przez chwilę pogotować, a zaraz później zdjąć z ognia, wystudzić i zetrzeć na tarce surowego buraka. W ten sposób barszcz uzyska ładny kolor.

Barszcz przed samym podaniem należy podgrzać. Oczywiście trzeba go wcześniej przecedzić. Dodatkiem do niego mogą być zarówno uszka, jak też paszteciki – zależnie od okazji, a także upodobań smakowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz