piątek, 18 września 2015

Pieczona karkówka na ostro


Składniki: · 1 kg mięsa (karkówka) · 3 ząbki czosnku · 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku · 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego · 1 łyżka majeranku · 5 łyżek oliwy lub oleju · Sól (ok. pół łyżeczki)


Wykonanie: · Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. · Następnie należy przygotować marynatę. Ząbki czosnku siekamy na drobną kostkę. Mieszamy 2 łyżki oliwy z papryką, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i odrobiną soli. · Przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie porcję mięsa, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki. · Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, nacieramy pozostałą częścią oliwy (3 łyżki) i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. · Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około godzinę. · Wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz